Eten & Drinken


De logopedist is verder deskundig op het gebied van eet-en drinkproblemen. Voorbeelden van stoornissen op dit gebied zijn:  

  • Eet- en drinkproblemen bij kinderen – Bijvoorbeeld regelmatig verslikken, spugen of voedsel weigeren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn wanneer een kind te vroeg is geboren en/of sondevoeding heeft gehad. Ellis Claerhoudt is pre-verbaal logopedist. Dit betekent dat zij gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen met eet en drinkproblemen in de leeftijd van 0-2 jaar en ouder. 


  • Eet- en slikproblemen bij volwassenen – Als gevolg van bijvoorbeeld een niet aangeboren hersenaandoening kunnen er problemen ontstaan bij bijvoorbeeld het kauwen van voedsel, of het verslikken tijdens eten of drinken. Ook het niet 'wegkrijgen' van voedsel kan een probleem zijn. Sonja van Rijn is gespecialiseerd in de slikproblemen (dysfagie) bij volwassenen. 


Onderzoek: Bij eet- en drinkproblemen bij kinderen kijkt de logopedist onder andere naar de aanwezige reflexen, de spierspanning in en rond de mond, de voeding en manier van aanbieden. Dit gebeurt bij kinderen van 0-2 jaar bij hen thuis; een pre-verbale behandeling.

Bij volwassenen kunnen eet- en drinkproblemen heel veel verschillende oorzaken hebben. Zoals verminderde spierkracht of gevoeligheid in en rond de mond, verminderde speekselvloed, of gewoon geen hongergevoel meer hebben.  Daarom is een uitgebreid kauw- en slikonderzoek noodzakelijk om de oorzaak van de problemen en/of stoornissen bij het eten en drinken te achterhalen. Indien nodig, kunnen deze behandelingen ook thuis plaats vinden.  


Behandeling: Bij kinderen wordt eventuele afwijkende reflexactiviteit tegengegaan, gevoeligheid in de mond wordt verminderd en er worden adviezen gegeven over de voeding en de manier van aanbieden. Een methode die wordt gebruikt voor het verminderen van de gevoeligheid in de mond, is de methode van Beckman (Lowsky).

Bij volwassenen wordt op basis van de aard en ernst van de stoornis of problemen gewerkt met passende eet- en slikstrategieën.  Het doel hierbij is het eten en drinken weer zo veilig en prettig mogelijk te maken. Wanneer nodig worden adviezen gegeven omtrent de wijze van voedsel aanbieden of het aanpassen van de consistentie van de voeding.