Stem

Tijdens het spreken is de stem een belangrijk instrument. Stemproblemen kunnen daarom van grote invloed zijn op de dagelijkse bezigheden of op het werk. De oorzaken kunnen op medisch gebied liggen of in het gebruik van de stem. Voorbeelden van stemproblemen zijn:


  • Heesheid, schorheid, het wegvallen van de stem, het kraken van de stem, keelpijn of vermoeidheid bij het spreken –Bij een intensief en/of een verkeerd gebruik van de stem kunnen deze stemproblemen ontstaan.
  • Stembandverlamming – Door een zenuwbeschadiging staan één of beide stembanden stil wat kan zorgen voor ademproblemen en/of stemproblemen als heesheid of het wegvallen van de stem.
  • Hyperventilatie – Te vaak en/of te snel ademhalen, een verkeerde spreekadem die kan samen hangen met spreekgewoonten en/of spanningen.
  • Chronisch hoesten – Hoestklachten die langer dan acht weken aanhouden wordt gedefinieerd als chronisch hoesten. Het betreft vaak een droge geïrriteerde hoest die meerdere keren per dag voorkomt en de hoestprikkel is moeilijk te negeren.
  • Globusgevoelens: het gevoel dat er ‘iets’ in de keel zit en niet weg te hoesten is.

Onderzoek: De logopedist zal met een gesprek en stemonderzoek de oorzaak van de klachten in kaart brengen. 


Behandeling: Afhankelijk van de aard en ernst van het stemprobleem zal geoefend worden met het optimaliseren van de mogelijkheden van de stem. Het zo optimaal gebruiken van de adem, de bron van onze stem, tijdens het spreken, is vaak de basis van de logopedische behandeling.