Wie zijn wij?

Logopediepraktijk Zweeloo bestaat uit één vestiging in Zweeloo. Er zijn momenteel twee logopedisten aan de praktijk verbonden. Zij bezetten de praktijk 5 dagen per week. Er wordt nauw samengewerkt met ergotherapeuten en  fysiotherapeuten voor zowel kinderen als volwassenen (Paramedisch Centrum Zuidoost-Drenthe).   


Ellis Claerhoudt  


Op jonge leeftijd wist ik al dat ik logopedist wilde worden, het belang van goede communicatie was al vroeg tot mij doorgedrongen. Ik heb in Eindhoven de opleiding Logopedie gevolgd (1983 – 1987). Daarna ben ik naar het Noorden van het land verhuisd en heb ik ruim dertien jaar met heel veel plezier gewerkt als logopedist in het Delfzicht Ziekenhuis (1988 – 2001). 

Van 2001 tot heden ben ik eigenaar van een Logopediepraktijk, eerst in Sleen. Na jaren samenwerken met de kinderfysiotherapeut en kinderergotherapeut groeide de praktijk en wilden we een grotere paramedische praktijk met drie paramedische disciplines onder één dak om de kwaliteit van de behandelingen voor zowel kinderen als volwassenen te vergroten. Vanaf 1 mei 2019 zijn we gezamenlijk naar Marktstraat 2 C in Zweeloo verhuisd.  

Elke dag oefen ik mijn beroep met passie en veel plezier uit. In de loop van de jaren heb ik me gespecialiseerd in verschillende deelgebieden van de logopedie. Bijvoorbeeld in de behandeling van eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen (preverbale logopedie), logopedische behandeling bij kinderen met Downsyndroom en het behandelen van kinderen met problemen in de Sensorische Informatieverwerking (SI) zoals kinderen met de diagnose Autisme/ASS. Daarnaast maak ik gebruik van de methode PROMPT voor het behandelen van articulatiestoornissen en OroMyoFunctionele Therapie (OMFT) bij afwijkende mondgewoonten.

Ik vind het onder andere erg belangrijk dat mijn behandelingen zo functioneel mogelijk zijn. Wat tijdens de behandeling wordt geoefend, moet meteen in het dagelijks leven toepasbaar zijn. Verder spelen bij de behandeling van kinderen de ouders een belangrijke rol. Daaromheb ik ervoor gekozen dat de ouders zo veel als mogelijk bij de behandeling aanwezig zijn.


Aanwezigheid: maandag , dinsdag, donderdag en vrijdag de gehele dag

Sonja van Rijn


In mijn omgeving heb ik gezien en ervaren wat een impact het heeft wanneer communicatie, of eten, niet (meer) vanzelfsprekend is. Dat maakte dat ik op latere leeftijd wederom de studiebanken ben ingedoken en logopedie ben gaan studeren. Als logopedist, en als mens,  ben ik zeer gedreven om zowel jong als oud zo goed mogelijk te begeleiden. Bij de communicatie, het eten en drinken, of gewoon mee kunnen doen. Want iedereen doet ertoe.

Opgeleid worden met de passie en ervaring van Ellis, dat gun ik iedere beginnende logopedist. Nadat ik mijn stage bij Ellis heb afgerond ben ik dan ook met veel plezier bij haar in de praktijk blijven werken.

In mijn behandelingen met kinderen werk ik het liefst met spel en beweging. Spelenderwijs werken aan het verbeteren van de verstaanbaarheid of de taalontwikkeling maakt dat een kind gemotiveerd en met plezier naar ons toekomt.

Daarnaast werk ik veel met volwassenen. Zo begeleid ik patiënten met hulpvragen als chronisch hoesten, hyperventilatie en stemklachten. Bij problemen rondom het eten en drinken, bijvoorbeeld na een beroerte of bij dementie, is het behandeldoel de maaltijd weer zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen. Wat betreft logopedie bij dementie begeleid ik zowel de patiënt als de mantelzorgers. Het verminderen van de frustraties en het vergemakkelijken van de communicatie staat hierin centraal.

Voordat ik logopedie ging studeren was ik onder meer werkzaam in de (thuis) zorg en op ons melkveebedrijf in Spier.


Aanwezigheid: woensdag en donderdag